Depressie

meer dan zomaar een dip… Humeurschommelingen maken deel uit van het dagelijkse leven van iedereen. Afhankelijk van de (extreme of intermenselijke) omstandigheden voelen we ons tevreden, gelukkig, zelfbewust of droevig, angstig, moedeloos, opgewekt of vertwijfeld.

Iedereen kent wel die dagen waarop niets loopt zoals je wil, en de andere dag net alles wél. Dagelijks krijgen mensen wereldwijd de diagnose ‘depressie’. Een depressie kan optreden door een lichamelijke ziekte en/of een zeer stressvolle gebeurtenis, zoals een overlijden, een echtscheiding, zakken voor een examen,…

Angst

is een van onze emoties, een basisgevoel. Het is een signaalfunctie voor dreigend gevaar of onheil. Angst kan belemmerend werken op het handelen en denken van mensen.

Wanneer na een angstprikkel een ongewoon heftige of langdurige angst ontstaat, of wanneer angst zonder angstprikkel aanwezig is, wordt er gesproken over pathologische angst.

Voornaamste kenmerken

Depressie

  • zelfwaardering en de structuur in zijn leven kwijt;
  • koestert een negatief zelfbeeld;
  • kan zich moeilijker concentreren;
  • wordt overvallen door angst, besluiteloosheid en onzekerheid.

Angst

  • versnelde hartslag
  • snelle ademhaling
  • verhoogde spierspanning
  • alertheid

Depressie Behandeling

Een depressie gaat na verloop van tijd vanzelf over. Maar dat geldt niet voor iedereen. Soms is behandeling nodig om het herstel te versnellen of te voorkomen dat klachten terugkeren. Meestal zijn depressies goed te behandelen. Voor behandeling heeft u wel hulp nodig.

Vanzelfsprekend wordt een therapie opgestart in samenspraak met huisarts of psychiater. Dr. Luc Swinnen (KUL) is hierbij een gewaardeerd collega waar ik mee samenwerk.

Bij psychotherapie is het vertrouwen tussen patiënt en therapeut erg belangrijk. Tijdens de therapie werkt u intensief samen met de psychotherapeut. Het is daarom van groot belang om je gemakkelijk te voelen bij de therapeut. Dit is een belangrijke factor in het succes van de behandeling.

Door te zoeken naar de oorzaken van de depressie tijdens gesprekken (aard, aanleiding, ernst), wordt een vertrouwensband gecreëerd.

Met eenvoudige en ondersteunende adviezen wordt de patiënt geleerd om te nuanceren, te relativeren en aangeleerd om op een gezondere en prettiger manier tegen dingen aan te kijken. Op deze manier zal de therapeut erbij helpen om het zelfvertrouwen te laten toenemen.

Dit zal ertoe leiden dat hij/zij opnieuw kansen kan grijpen om te groeien en zijn/haar plaats in de maatschappij terug op te nemen.

Angst Behandeling

De behandeling die over het algemeen de voorkeur heeft bij angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Tijdens cognitieve gedragstherapie praat de therapeut met jou over je klachten, de mogelijke oorzaken, de situaties waarin je angst en paniek voelt en de gedachten die je daarbij hebt. Daarbij krijg je oefeningen mee. Het is in de behandeling van angst van belang om juist datgene op te zoeken waar je bang voor bent.

Je leert hetgeen je vreest niet langer te vermijden, waardoor uw angst zal afnemen. Zo leer je de ang­sten te overwinnen en kan je de angstige gedachten tegengaan. Ook kan je met ademhalings- en ontspanningsoefeningen de angst leren beheersen.

Herkent u onderstaande klachten? Neem contact op met ons.

Voor zowel depressie als angst kan u geholpen worden! Contacteer Solaas voor een gesprek.